Vrnitev Primorske k domovini: “Presezimo zgodovinske in ideološke delitve”

V soboto, 12. septembra 2015, je v Športnem parku na Logu v Tolminu potekala slovesnost ob državnem prazniku vrnitve Primorske k matični domovini, katere se je udeležilo okoli pettisoč obiskovalcev iz vse Slovenije med njimi tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. V imenu Zveze MORiS so se slovesnosti udeležili podpredsednik Peter Vaš, generalni sekretar Vito Ivanc, predsednica odbora za mednarodno sodelovanje Mateja Žmauc in praporščak zveze Marjan Ros. Vrnitev Primorske k matični domovini praznujemo v spomin na uveljavitev pariške mirovne pogodbe 15. septembra 1947.

Slavnostni govornik na slovesnosti je bil predsednik DZ-ja dr. Milan Brglez, kateri je v svojem slavnostnem govoru opozoril na pomen iskanja sožitja med narodi ter preseganja ideoloških in zgodovinskih delitev.

Uvodoma je spomnil na misel Cirila Zlobca iz leta 1997 ob 50. obletnici priključitve Primorske k matični domovini, ki je po njegovih besedah še kako aktualna danes: “Primorska s svojo svetlobo in pozitivno politično zgodovino, zlasti s svojim odporom proti fašizmu, bi lahko bila hvaležna referenčna točka za nacionalno odgovoren razmislek o naši preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.”

Seveda je po njegovih besedah Primorska odigrala simbolično vlogo tudi pri osamosvojitvi Slovenije:

“Agresija na mejne prehode s strani jugoslovanske armade je bila med najhujšimi prav tu. Kdo se ne bi spomnil dogodkov v Rožni dolini, okupacije Kozine, Fernetičev in Škofij. In še in še. In če gremo še naprej, lahko rečemo, da na Primorskem ni bil samo »dan prej«, ampak tudi “poslednji dan”. Prav čez Primorsko, skozi slovensko okno v svet, luko Koper, je namreč slovensko ozemlje zapustil zadnji vojak jugoslovanske armade. Slovenija je šele takrat dokončno s svojimi pljuči zadihala svojo samostojnost.”

Kulturni program so slovesnost s pesmijo popestrili lokalni glasbeni ustvarjalci.

Tolmin 12_9_2015-1

Tolmin 12_9_2015-2

Tolmin 12_9_2015-3

Tolmin 12_9_2015-4