SLOVESNOST OB 99. OBLETNICI TRAGEDIJE POD VRŠIČEM

PREDSEDNIK IN PODPREDSEDNIK ZVEZE MORiS STA SE SKUPAJ Z DELEGACIJO SD 1991 UDELEŽILA SLOVESNOSTI OB 99. OBLETNICI TRAGEDIJE POD VRŠIČEM

V nedeljo 26. Julija 2015, je bila izvedena slovesnost ob 99. obletnici postavitve Ruske kapelice, ki obeležuje tragedijo pod Vršičem, v kateri je življenje izgubilo okoli 300 ruskih in drugih vojnih ujetnikov, sta se na povabilo veleposlaništva Ruske Federacije v Ljubljani, v imenu Zveze MORiS slovesnosti udeležila predsednik in podpredsednik zveze mag. Drago Bitenc in Peter Vaš z delegacijo SD 1991, ki jo je vodil njihov predsednik Igor Polajnar.

Samo slovestnost so zaznamovali trije govorniki. Kot častni pokrovitelj prireditve predsednik vlade Miro Cerar, kateri je dejal, da nas Ruska kapelica opominja na našo dolžnost, da »bodimo dobri ljudje« in le dobri ljudje namreč lahko najdejo pot do miru in sožitja, predsednik vlade Ruske federacije Dmitrij Medvedjev, ki se je zahvalil slovenskemu narodu z naslednjimi besedamil »Globoko sem hvaležen našim slovenskim prijateljem, državnemu vodstvu, članom Društva Slovenija Rusija, drugih društev in veteranskih organizacij, prebivalcem Kranjske Gore, celotnemu slovenskemu narodu za iskreno spoštovanje, ki ga izkazujete spominu do ruskih vojakov, ki so svoj zadnji počitek našli na slovenskih tleh,« in kot slavnostni govornik je bil nekdanji predsednik Slovenije in častni član Društva Slovenija Rusija Milan Kučan, ki je izpostavil nesmiselnost vojn ter poudaril na veliko odgovornost politikov za ohranjanje miru danes.

Na koncu slovestnosti so vence ob Ruski kapelici položili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednik vlade Ruske federacije Dmitrij Medvedjev, predsednik vlade Miro Cerar in delegacija Društva Slovenija Rusija.

Foto utrinki slovesnosti ob 99. obletnici postavitve Ruske kapelice pod Vršičem.

Foto: Miro Prelc, ZPVD Sever, mag. Drago Bitenc

Kapelica2015-1

Kapelica2015-2

Kapelica2015-3

Kapelica2015-4