LK Kočevje

Letalski klub Kočevje

Biografija kluba

ČE SI KDAJ OKUSIL LETETI , BOŠ VEDNO HODIL Z OČMI OBRNJENIMI V NEBO.

OD TUKAJ SI IN TJA SE BOŠ VEDNO VRAČAL. 

(Jonathan Livingston)

Letalski klub Kočevje, ki združuje navdušence letalstva v Kočevju in okolici je bil ustanovljen v letu 1995. V letu 2000 smo našli primerno lokacijo z vsemi zahtevanimi pogoji: lokacija helidroma v Novih Lazih pri Kočevski Reki, ki je bil narejen leta 1991 za potrebe takratne Teritorialne obrambe RS. Že istega leta je bilo Vzletišče ˝NOVI LAZI˝ – Kočevska Reka tudi uradno registrirano s strani Ministrstva za promet – takratne Javne agencije za civilno letalstvo (JACL).

Tako smo z močno voljo in ljubeznijo do letalstva uspeli dokončati tisto, kar našim predhodnikom žal ni uspelo: na območju Kočevja organizirano pristopiti k letalstvu in imeti svoje lastno letališče.

Letalski klub KOČEVJE se tudi zaveda svoje odgovornosti in osveščenosti za ohranjanje čistega in zdravega okolja, v katerem deluje. Tako se zavezujemo, da s svojimi dejanji ne bomo prizadeli naravnega okolja ali kakorkoli drugače škodovali naravi; temu bomo podredili tudi vse svoje cilje.

V letalskem klubu Kočevje je trenutno 50 članov.

Še nekaj »pravil o letenju«, ki jih mora poznati vsak pilot:

Ø Letenje ni nevarno, nevarno je samo strmoglavljenje.

Ø Letenje je preprosto: če krmilno palico potisneš naprej se hiše večajo, če je povlečeš nazaj se zmanjšajo. Če palico povlečeš zelo zelo nazaj, se zopet večajo.

Ø Vedno je bolje, če si spodaj in si želiš, da bi bil zgoraj, kot pa da si zgoraj in si želiš, da bi bil spodaj.

Ø Propeler je le velikanski fen, ki hladi pilota. Ko se ustavi v zraku, se pilot takoj začne potiti.

Ø Dober pristanek je takrat, ko lahko odkorakaš stran od letala. Odličen pristanek je takrat, ko letalo po pristanku še enkrat uporabijo.

Ø Piloti poskušaj doseči, da je število vzletov enako številu pristankov.

Ø Piloti začnejo svojo kariero s polno vrečo sreče in prazno vrečo izkušenj. Dober pilot konča kariero, tik preden se napolni vreča izkušenj in izprazni vreča sreče.

Ø Glavno vodilo pilotov: gravitacija ni le dobra ideja, ampak je zakon, ki velja vedno in povsod.

Ø Štiri najbolj neuporabne stvari za pilote so: višina nad letalom, pristajalna steza za njim, gorivo na letališču in desetinka sekunde nazaj

Spletna stran kluba: LK Kočevje

Kontakt:

GSM: 041 430 745 (Robert Latin) 

E- mail:  lk.kocevje@gmail.com