KAF

Kempo Arnis Federacija

V Kempo Arnis Federaciji treniramo mešanico Ryukyu Kempo Tomari-te karateja ter filipinske borilne veščine Modern Arnis. Naš osnovni program vsebuje kompleten sistem zahtev za dosego črnega pasu v obeh sistemih in je uradno priznan pri najvišjih instancah na svetu (DKI, IMAFP). Kempo Arnis je tako Ryukyu kempo in Modern Arnis v enem, hkrati pa vsebuje tudi vezne elemente, ki obe veščini poveže skupaj v enovito celoto in nenazadnje vse skupaj postavi v 21. stoletje, torej v moderno dobo.

Razlika med Kempo Arnisom ter ostalimi borilnimi veščinami, ki se trenirajo pri nas in po svetu je v njegovem namenu in osnovni filozofiji. Kempo Arnis namreč ni namenjen športni borbi in tekmovanju, ampak realni samoobrambi v vsaki situaciji, na vsakem mestu proti enemu ali več nasprotnikom .Za njegovo obvladovanje ni potrebna fizična moč in atletske sposobnosti, ampak spontanost in poznavanje človekovega telesa in psihologije. Zato se študija Kempo Arnisa lahko lotimo ob katerikoli starosti.

Čeprav ‘tradicionalna’, je veščina postavljena v moderno dobo ter prilagojena načinu življenja ter metodam vedenjskih vzorcev fizičnega napada, s katerimi se srečujemo v 21. stoletju. Kljub globoki povezanosti z azijskimi, predvsem Okinawskimi in Filipinskimi borilnimi sistemi, nismo sužnji psevdo-japonskim ritualom in nerazumljivim metodam prakse, ki so in bodo večini zahodnjakov vedno tuje in na nek način nesmiselne. To pa še zdaleč ne pomeni, da jih v določeni meri ne upoštevamo!
Kempo Arnis je zato živa veščina, ki se spreminja in nadgrajuje času in prostoru primerno. V KAFu verjamemo, da je veščina, ki se ne spreminja in prilagaja, mrtva in neuporabna. Je zgolj folklora in ponavljanje nerazumljivih stvari, ki so v realni, moderni ulični konfrontaciji zelo omejeno efektivne.

Visoko učinkovite aspekte tradicionalnih borilnih veščin lahko spoznamo le, če jih osvobodimo okornih interpretacij in metod vadbe, ki so jih zamrznile v času. Kempo Arnis zato ni zgolj poučevanje posameznih tehnik, ampak predvsem podajanje univerzalnih borilnih konceptov, ki jih nato lahko uporabimo na nešteto načinov, glede na posameznikove fizične in psihične sposobnosti. Zato bi težko rekli, da je Kempo Arnis prava ‘tradicionalna’ veščina, kar pa pravzaprav tudi ne želi biti. Predstavlja naravno evolucijo tehnik in konceptov, zasnovano na tradiciji ter prvinskemu borbenemu duhu Okinawskih in Filipinskih borilnih veščin. Menimo, da s tem izkazujemo največje spoštovanje do naših učiteljev, ki so tokom let delili znanje z nami in nas inspirirali, kot tudi tistim iz zgodovine razvoja borilnih veščin, saj sledimo iskanju najbolj učinkovitih metod samoobrambe, tako kot so jih iskali tudi oni sami.

Kempo Arnis je tako prilagojen življenju in delu človeka v 21. stoletju. Vsebuje tako tradicionalne vrednote in izvedbene tehnike kot tudi prilagoditev le teh modernim načinom samoobrambe in športne borbe. Tradicionalne vrednote nam kažejo izvor iz katerega izhajamo in ga nato sistematično nadgradimo oz. prilagodimo modernim situacijam. S tem naši člani pridobijo neizčrpen vir znanja in vrednot, ki jim pomagajo tako pri borilnih veščinah kot tudi v vsakdanjem življenju. Borilne veščine, sploh pa KEMPO ARNIS, še zdaleč niso zgolj pretepanje na pol golih testosteronskih mladcev ampak pot in vodilo v vsakdanjem življenju. Te vrednote ne izhajajo zgolj iz fizičnega treninga ampak temeljne, tradicionalne vzhodnjaške filozofije in zahodnih moralnih vrednost, ki jih zagovarja organizacija KAF ter zgleda, ki ga dajemo vsi člani KAF. Nekateri dandanes naprimer zavračajo kimono ali druga tradicionalna oblačila kot oblačilo za vadbo, jih nadomeščajo z ‘uličnimi’ oblačili, kratkimi hlačami in oprijetimi majicami. Ne menijo se za ‘nepomembne’ rituale in izkazovanje spoštovanja učitelju ali nasprotniku. Menijo, da je najpomembnejši element borilnih veščin zgolj hitro in učinkovito premikastiti nasprotnika. Kot smo ugotovili številni, ki se ravno tako ukvarjamo z ‘realnimi borilnimi veščinami’*1, nekoga zgolj premikastiti ne predstavlja velik problem. Sploh če tako, kot v primeru številnih, ki se ukvarjajo z ‘realnimi veščinami’, to pomeni premikastiti zgolj nenatreniranega, pijanega nasprotnika ali pa pod vplivom nedovoljenih substanc nekoga v ringu. KEMPO ARNIS tehnike so sestavljene iz najbolj efektivnih in brezkompromisnih konceptov, ki obstajajo danes, vendar so duh, morala in etika, cilji in pot oz. višje vrednote, ki jih ‘kempovci’ nosimo v sebi veliko bolj pomembni kot zgolj fizični aspekti borbe. Kempovci smo zato zmagovalci tako v borbi, kot v življenju.

V KAFu sledimo tradiciji raziskovanja in iskanja najbolj učinkovitih metod samoobrambe, zato se ukvarjamo s študijem številnih borilnih veščin, ki jih integriramo v sistem vadbe:
 1. RYUKYU KEMPO; veščina, ki predstavlja temelj našega pristopa k znanosti o borilnih veščinah. Kempo – Karate, kot se je treniral na Okinawi pred 20. stoletjem, ko je bil le ta bojevniška veščina, namenjena samoobrambi, policijskemu ter varnostnemu delu. Veščina, ki jo je gojil Bushi Matsumura, telesni stražar zadnjih treh Okinawskih kraljev ter eden izmed najbolj vplivnih mojstrov borilnih veščin vseh časov. Ryukyu kempo smo pričeli trenirati z GM Georgeom Dillmanom, danes aktivno sodelujemo tudi s Patrickom McCarthijem ter International Ryukyu Kempo Research Society.


2. MODERN ARNIS je veščina, ki jo je na zahod pripeljal in popularizal prof. Remy Presas,  ki predstavlja legendo in verjetno največjega mojstra in avtoriteto na področju filipinskih borilnih veščin. KAF metoda Filipinskih borilnih veščin izhaja predvsem iz Modern Arnisa prof. Remy Presasa ter Filipino Combat Systems Tuhona Raya Dionalda. Prof. Presas je umrl leta 2001, danes nadaljujemo študij Arnisa z nekaterimi njegovimi najbolj priznanimi učenci, kot je GM Cristino Vasquez 10. DAN ter organizacijo IMAFP (International Modern Arnis Federation Philippines). GM Vasqueza smo že gostili v Sloveniji, znan pa je tudi po tem, ko so ga v oddaji Fightquest na National geographicu predstavili kot mojstra in učitelja Arnis – Kalija. FIGHTQUEST KALI

3. SMALL CIRCLE JU JITSU; borilna veščina, katere ustanovitelj je prof. Wally Jay. V jujitsu je popeljal nove koncepte, predvsem koncepte konstantnega gibanja (flow) in uporabe živčnih točk. Iz SSJJ povzemo številne koncepte kompleksnih vzvodov in metov. Danes nadaljujemo izobraževanjem z Wally Jayevim sinom in naslednikom prof. Leon Jayem.

 4. KAPAP; ‘Krav panim el panim’ je izraelska borilna veščina. Njena ustanovitelja in glavna predstavnika v svetu sta Polkovnik Chaim Peer ter major Avi Nardia. Uporabljajo jo specialne enote v Izraelu (Yamam) kot tudi številne druge specialne enote v svetu: Navy seals,… KAF organizira redne seminarje z mojstri Kapapa v Sloveniji. Zadnja leta redno sodelujemo z majorjem Avijem Nardio, ki je naš velik prijatelj.

 5. JEET KUNE DO; je borilna filozofija Brucea Leeja, in na nek način ‘biblija’ Kempo Arnisa. Kempo Arnis sledi Bruce Leejevi filozofiji borbe v 5 distancah, kot tudi filozofiji iskanja najbolj efektivnih borbenih metod. JKD integrira realne borilne tehnike mnogih borilnih veščin. Od kitajskih (razne verzije Kung fu-ja), filipinskih (Kali, Arnis, Penanjakman), indonezijskih (Silat, Serak,…), tajskih (Muai thai, Krabi krabong) in modernih brazilskih veščin (brazilski Gracie, Machado jiu jitsu,) …
Poleg teh veščin se poglobljeno posvečamu študiju človeške psihe, naravnih reakcij ter instinkta po človekovi samoprezervaciji. Pri tem ne izključujemo nobene borilne veščine, saj verjamemo, da se od vsake veščine lahko veliko naučimo.

KAF in njegov predhodnik RKSI je od svojega nastanka do danes v Sloveniji in tudi na področju bivše Jugoslavije vedno imel vodilno vlogo v inovacijah in razskavah borilnih veščin.
Tako smo:
– prvi trenirali in poučevali visoke nivoje bunkai jitsua
– prvi poučevali in organizirali seminarje Kyusho jitsu – tuite
– prvi in edini mojstri (SLO) Ryukyu kempo – Kyusho jitsu – Tuite
– prvi poučevali in organizirali seminarje filipinskih borilnih veščin (Bram Frank-CSSD/SC, Marc Denny – Dog brothers, Cristino Vasquez – IMAFP, Jon Escudero-LSAI)
– prvi organizirali borbe in tekmovanja v borbi s palico in noži
– prvi in edini (SLO) mojstri filipinskih borilnih veščin
– prvi organizirali seminar ruske borilne veščine Systema
– prvi poučevali in organizirali seminar Kiai jitsu
– prvi poučevali koncepte realnih borilnih veščin
– prvi organizirali seminarje izraelskih borilnih veščin, Krav maga, Kapap, Israel combat systems

in še mnogo več…

To pot bomo nadaljevali tudi v prihodnje in če se je kdo kdaj spraševal, kaj se mora poleg še nekaj kat ali metov naučiti potem, ko je postal mojster veščine, v KAFu vemo, da je pred nami še dolga pot raziskovanja ter resnega študija človeka in njegove biti. Študij borilnih veščin je tako prav zares življenjski študij in študij življenja.

Glavni inštruktor KAFa je Borut Kincl (6. DAN KEMPO ARNIS), ki je glavni zastopnik in predstavnik Ryukyu kempa, Kyusho jitsua – Dillman karate International, International Modern Arnis Federation Philippines, FCS Kali, CSSD-SC ter KAPAPa v Sloveniji.

KAF

*1 Kempo, arnis kot tudi številne druge ‘tradicionalne’ veščine, so veliko bolj realne kot številni današnji ‘moderni sistemi’. Seveda, saj izhajajo iz časov, ko so bile metode borbe na blizu edini način bojevanja ter ne zgolj metoda borbe v zadnji sili, kot je to danes. Kempo vsebuje neprecenljivo znanje taktične borbe in samoobrambe, katero pa je dandanes znano le redkim.

Spletna stran: Kempo Arnis Federacija

Lahko jim sledite na družabnem omrežju Facebook: KAF

Kontakt:

BORUT KINCL, predsednik
email: borut@rksi.net
tel.: 041 370 532


PR SLUŽBA:

TINA KINCL
email: tina@rksi.net
tel.: 031 678 647

Za vsa vprašanja glede dejavnosti Kempo Arnis Federacije, prosimo, da uporabljate njihov forum.